Trebate bazen uz sufinanciranje?

Gosti danas zahtjevaju sve višu razinu usluge pa usluga korištenja bazena više nije uobičajena
samo za najluksuzniju ponudu smještaja.
Ministarstvo turizma je stoga najavilo nastavak projekta potpora za izgradnju bazena za vlasnike privatnog smještaja. Prema riječima ministra turizma 'Svaki program koji omogućuje podizanje kvalitete smještaja i stvaranje dodatnih ponuda je hvalevrijedan. Unapređenje i proširenje smještaja te razvoj ponuda ključan su faktor u daljnjem razvoju hrvatskog turizma. Posebice onih ponuda koje će omogućiti privlačenje gostiju i u vrijeme prije i posezone, u kojima imamo veliki potencijal za rast. 
Zato će Ministarstvo turizma nastaviti pružati potpore koje će omogućiti upravo da se taj potencijal iskoristi i da hrvatski turizam postane još konkurentniji'.
Ukupno je do danas sufinancirano 447 projekata izgradnje bazena za privatne iznajmljivače, a najviši iznos potpore iznosi 40 000 kuna.

Prema najavi, uvjeti sufinanciranja će biti jednaki lanjskima.

Koliko su privatni iznajmljivači zapravo mali?

Vrlo se često u razgovorima privatni iznajmljivači navode i kao "mali" najčešće iz razloga što svaki pojedini iznajmljivač ukoliko ga gledamo na pojedinačnoj razini i jest pružatelj relativno malog broja smještajnih jedinica.

Međutim koliko je zapravo taj segment velik govore nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u obiteljskom smještaju prošle je godine ostvareno najviše turističkih noćenja među svim komercijalnim smještajnim objektima, 37,3 posto od ukupnih 71,6 milijuna, što je potvrdilo važnost tog segmenta za ukupne turističke prihode, kojima prema konzervativnim procjenama pridonosi s više od 10,4 milijarde kuna ili oko 1,4 milijarde eura.

Kako navodi Poslovni dnevnik po ukupnim lanjskim dolascima turista, obiteljski smještaj ostvaruje drugi po veličini udjel u komercijalnim smještajnim objektima, od 28,6 posto. Najveći udjel ostvarili su hoteli, sa 5,4 milijuna dolazaka ili 7 posto više, što je udjel od 37,7 posto od ukupnih 14,3 milijuna dolazaka.

Značaj za nacionalnu ekonomiju

Kako bi izgledala nacionalna ekonomija kad bi izuzeli ovu djelatnost govore i procjene predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedeljka Pinezića koje govore da turistički posrednici ne bi uprihodili više od 620 milijuna kuna od posredničke provizije, Hrvatske autoceste bi imale manji prihod od cestarine za oko 150 milijuna kuna, slično kao i trajektni prijevoznici od putnika i vozila, maloprodaja bi bila uskraćena za 2,3 milijarde kuna prometa, parkirališni sustav turističkih mjesta imao bi oko 100 milijuna kuna manje prihode od parkiranih vozila turista iz obiteljskog smještaja, svi oblici ugostiteljskih usluga donosili bi manji promet za oko 2,6 milijardi kuna, a iznajmljivači bicikala, skutera, barki, glisera, pedalina i sandolina utržili bi 262,5 milijuna kuna manje.

Sektor obiteljskih iznajmljivača u posljednjim godinama značajno raste zahvaljujući ulaganjima u kvalitetu usluge, ali i u promociju ponude putem novih kanala među kojima se posebno ističe promocija na Internetu.

Nadamo se da će rezultati nastaviti ovaj trend i u ovoj godini.

Ukida se energetsko certificiranje apartmana!

Ono što smo pisali prije desetak dana, danas je i potvrđeno - ukida se energetsko certificiranje apartmana.

Lovro Kuščević, novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja, bio je gost HRT-a te je najavio da obavezno energetsko certificiranje apartmana za iznajmljivanje ide u povijest. Ministar je tu odluku obrazložio da u europskoj direktivi uopće ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje.

Svakako dobra vijest za sve privatne iznajmljivače!

Sve novosti iz svijeta turizma i svega bitnog za privatne iznajmljivače pratite na našem blogu ili Facebook stranici!
Energetski certifikati apartmani

Na pomolu rješenje o energetskim certifikatima za iznajmljivače?

Kako donosi portal Poslovni.hr ministri graditeljstva i turizma Lovro Kuščević i Anton Kliman održali su radni sastanak na kojem je zaključeno da će dva ministarstava u najkraćem roku naći rješenje kojim se neće dovoditi u pitanje poštivanja Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada te ugroziti interesi privatnih iznajmljivača. Problem energetskog certificiranja obiteljskog smještaja pojavio se pravilnikom o energetskom certificiranju, koji je na snagu stupio 1. siječnja, no obveza posjedovanja energetskog certifikata nastaje tek kod zaključenja pregovora između najmoprimca ili kupca nekretnine i prodavatelja ili iznajmljivača, što znači da certifikat treba imati tek kada dođe do potpisa ugovora o najmu ili prodaji. Pružatelji ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu pak smatraju da ih se ne može tretirati iznajmljivačima, niti uspoređivati s onima koji iznajmljuju stanove i kuće te da se na njih pravilnik ne može primjenjivati.

4 načina kako jednostavno promovirati svoju stranicu

Već ste sigurno tisuću puta čuli da broj rezervacija smještaja putem Interneta iz godine u godinu raste i ubrzano preuzima prvo mjesto među kanalima prezentacije i prodaje turističke ponude. Brojne tražilice poput naše svakako pridonose kvalitetnoj on-line prezentaciji međutim gosti sve češće želje unaprijed vidjeti sve detalje Vaše ponude, velik broj fotografija, Vaše opise ponude i mjesta i slično. Iz tog se razloga sve više privatnih iznajmljivača odlučuje na samostalne web stranice na kojima imaju mogućnost do detalja opisati svoju ponudu.
Kategorizacija apartmana

Kategorizacija apartmana

Kako se određuje kapacitet apartmana?

S obzirom na kapacitet, Apartman u domaćinstvu može imati: jednokrevetnu ili dvokrevetnu svaku prostoriju za spavanje,
Iznimno, u Apartmanu u domaćinstvu, u prostoriji za boravak mogu biti dva dodatna kreveta, ako dodatnih kreveta nema u prostoriji/ama za spavanje.
Pod pojmom »dodatni krevet«, podrazumijeva se krevet koji nije stalno namješten u objektu, a namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja). Uz takav krevet ne moraju se nalaziti obvezatni propisani elementi (noćni ormarić, noćna svjetiljka, tepih uz krevet i paljenje i gašenje glavnog svjetla iz kreveta). Takav krevet ne izražava se u kapacitetu objekta.
Kako registrirati apartmane

Kako registrirati apartmane?

Apartmane mogu registrirati građani, obrtnici i trgovačke tvrtke.
Zahtjevi se podnose uredima državne uprave i njihovim ispostavama u županijama. npr. iznajmljivač koji ima apartmane u Trogiru svoj zahtjev će podnijeti uredu državne uprave u splitsko-dalmatinskoj županiji, ispostava Trogir.
Apartman dvije zvjezdice

Kategorizacija apartmana s dvije zvjezdice – postojeći objekt

Apartman u domaćinstvu je objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, opremljen tako da gost može sam pripremati i konzumirati hranu. U apartmanu se mogu pružati usluge doručka, polupansiona i pansiona.

Kako se određuje kapacitet apartmana?

S obzirom na kapacitet, Apartman u domaćinstvu može imati: jednokrevetnu ili dvokrevetnu svaku prostoriju za spavanje,
Iznimno, u Apartmanu u domaćinstvu, u prostoriji za boravak mogu biti dva dodatna kreveta, ako dodatnih kreveta nema u prostoriji/ama za spavanje.
Pod pojmom »dodatni krevet«, podrazumijeva se krevet koji nije stalno namješten u objektu, a namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja). Uz takav krevet ne moraju se nalaziti obvezatni propisani elementi (noćni ormarić, noćna svjetiljka, tepih uz krevet i paljenje i gašenje glavnog svjetla iz kreveta). Takav krevet ne izražava se u kapacitetu objekta.
Prema Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu („Narodne novine" broj 88/07; 58/08 i 45/09), jedan od uvjeta za kategorizaciju studio apartmana u domaćinstvu je i površina objekta (apartmana), pa tako imamo:
Kuća za odmor

Kuća za odmor

Što podrazumjevamo pod pojmom "kuća za odmor"?

Kuća za odmor u domaćinstvu je objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja i korištenja okućnice, opremljen tako da gost može sam pripremati i konzumirati hranu. U kući za odmor mogu se pružati usluge doručka, polupansiona i pansiona. Kuća za odmor u domaćinstvu je funkcionalna cjelina koju čini jedna ili dio dvojne građevine s okućnicom.

Kako se određuje kapacitet kuće za odmor?

S obzirom na kapacitet, Kuća za odmor u domaćinstvu ima – jednokrevetnu ili dvokrevetnu svaku prostoriju za spavanje.
Kući za odmor u domaćinstvu, u prostoriji za boravak mogu biti i dva dodatna kreveta, ako dodatnih kreveta nema u prostoriji/ama za spavanje.
Pod pojmom »dodatni krevet« podrazumijeva se krevet koji nije stalno namješten u objektu, a namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja). Uz takav krevet ne moraju se nalaziti obvezatni propisani elementi (noćni ormarić, noćna svjetiljka, tepih uz krevet i paljenje i gašenje glavnog svjetla iz kreveta). Takav krevet ne izražava se u kapacitetu objekta.
Studio apartman

Što je studio apartman i kako se kategorizira?

Studio apartman u domaćinstvu je objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, opremljen tako da gost u jednoj prostoriji može boraviti, spavati te sam pripremati i konzumirati hranu. U studio apartmanu se mogu pružati usluge doručka, polupansiona i pansiona.

Kako se određuje kapacitet studio apartmana?

S obzirom na kapacitet, Studio apartman u domaćinstvu može imati:
najviše četiri osobe na sklopivim krevetima koji nisu stalno namješteni (fotelja, dvosjed ili trosjed, na rasklapanje).

Prema Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu („Narodne novine" broj 88/07; 58/08 i 45/09), jedan od uvjeta za kategorizaciju studio apartmana u domaćinstvu je i površina objekta (studio apartmana), pa tako imamo:

Studio apartman u domaćinstvu, ako se radi o postojećem objektu, kategorizira se u tri kategorije: