Energetski certifikati apartmani

Na pomolu rješenje o energetskim certifikatima za iznajmljivače?

Kako donosi portal Poslovni.hr ministri graditeljstva i turizma Lovro Kuščević i Anton Kliman održali su radni sastanak na kojem je zaključeno da će dva ministarstava u najkraćem roku naći rješenje kojim se neće dovoditi u pitanje poštivanja Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada te ugroziti interesi privatnih iznajmljivača. Problem energetskog certificiranja obiteljskog smještaja pojavio se pravilnikom o energetskom certificiranju, koji je na snagu stupio 1. siječnja, no obveza posjedovanja energetskog certifikata nastaje tek kod zaključenja pregovora između najmoprimca ili kupca nekretnine i prodavatelja ili iznajmljivača, što znači da certifikat treba imati tek kada dođe do potpisa ugovora o najmu ili prodaji. Pružatelji ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu pak smatraju da ih se ne može tretirati iznajmljivačima, niti uspoređivati s onima koji iznajmljuju stanove i kuće te da se na njih pravilnik ne može primjenjivati.

Na internetskim stranicama Ministarstva turizma danas su objavljeni prijedlozi izmjena i dopuna četiri pravilnika u svrhu unapređenja poslovanja smještajne ponude u turističkom sektoru te je otvoreno javno savjetovanje o njima koje će trajati do 1. ožujka 2016. godine.

Kako se navodi u objavi na stranicama Ministarstva turizma predloženim izmjenama uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama. Pravilnici će biti 30 sljedećih dana na javnoj raspravi pa Ministarstvo turizma poziva turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje.

Dio prijedloga odnosi se na smještajne kapacitete u hotelima i hostelima, dok su nama najzanimljiviji dijelovi koji se odnose na privatni smještaj. Prema prijedlogu izmjena u kupaonicama više neće biti obavezna kada za 5 zvjezdica, u hostelima i sličnim objektima neće biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva „sunca" imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati. Neće biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.

Sve o novostima Važnima za Vaše poslovanje pratite i dalje na našem blogu illi Facebook kanalu SeeCroatia.

Sve o usluzi samostalnih web stranica MojWeb možete pronaći na http://www.seecroatia.com/zelimsvojweb/

Ako želite aktivirati svoju stranicu dovoljno je da na mail  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. odgovorite sa "Da, želim aktivirati svoju stranicu" i naš će tim započeti s izradom stranica.