Izmjene zakona

Izmjene zakona - lakše do statusa iznajmljivača

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti («Narodne novine» broj 80/13), koji je stupio na snagu u srpnju prošle godine, osim što je omogućio da se i vlasnici bespravno izgrađenih objekata mogu baviti iznajmljivanjem soba, apartmana, studio apartmana i vikend kuća, donio je i slijedeće promjene:

1.Do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti («Narodne novine» broj 80/13) samo vlasnicima stambenih objekata bilo je dopušteno pružanje ugostiteljskih usluga (iznajmljivanje apartmana, soba, studio apartmana ili kuće za odmor), te suvlasnicima uz suglasnot ostalih vlasnika. U Zakonu o ugostiteljskoj djelaatnosti («Narodne novine» broj 138/06 i 88/10) bilo je propisano da samo jedan bračni drug ili član obiteljskog domaćinstva može imati rješenje o pružanju usluga, pa se događalo da bračni drugovi koji su živjeli u zajedničkom domaćinstvu nisu mogli svoje rapoložive kapicitete iznajmljivati koje su stekli nasljeđivanjem, kupovinom ili darovanjem. Ovom izmjenom zakona dozvoljava se pružatelju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u objektu koji je u vlasništvu supruga ili supruge, srodnika u ravnoj liniji, te člana obitelji s kojim pružatelj usluga živi u domaćinstvu. Pod pojmom srodnika u ravnoj liniji to bi značilo da se radi o vašem djedu, vašem ocu, vama, vašem djetetu, unuku..

2. Zakon o ugostiteljskoj djelaatnosti («Narodne novine» broj 138/06 i 88/10) omogućavao je izdavanje rješenja o pružanju usluga u domaćinstvu samo jednom bračnom drugu ili samo jednom članu obitelji koji je živio u zajedničkom domaćinstvu. Češća pojava je bila da su oba braćna druga ili eventualno članovi obitelji naslijedili ili na drugi način stekli nekretnine koje ne žele otuđiti. Izmjenom Zakona se mogućuje obama braćnim drugovima, odnosno jednom ili više članova obitelji koji žive u zajedničkom domaćinstvu ishođenje rješenja, ali ukupni kapacitet utvrđen po izdanim rješenjima ne smije preći maksimum smještajnog kapaciteta propisan Zakonom. Maksimum propisan Zakonom je da vlasnik može imati najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta u kojeg se ne ubrajaju pomoćni kreveti.

3. Zakonom je, također, bilo propisano da samo nasljednici iznajmljivača utvrđeni u rješenju o nasljeđivanju i osobe koje su darovanjem ili temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju stekle prava vlasništva nad nekretninom (samo u slučaju opravdane nemogućnosti iznajmljivača kao što su bolest, starost, poslovna nesposobnost) mogu nastaviti pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Mogućnost nastavka pružanja usluga nije mogla pripasti bračnom drugu, srodniku u ravnoj liniji, članu obitelji koji živi u zajedničkom domaćinstvu s iznajmljivačem, pa im je pripala izmjenama Zakona.

4. Zakonom je bila propisana i obveza dokazivanja poslovne sposobnosti iznajmljivača. U praksi se pokazalo da se radilo samo o nepotrebnom administriranju koje je usporavalo ishođenja rješenja, jer se na uvjerenja pojedinih Centara za socijalnu skrb čekalo i preko 30 dana. Obveza dokazivanja poslovne sposobnosti izmjenom Zakona je brisana.