Privremenim rješenjem smanjuje se broj nelegalnih smještajnih kapaciteta

U srpnju 2013. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Zakon je prije svega, donesen zbog građana koji imaju smještajne kapacitete (soba, studio apartman, apartman, vikend kuća), a nemaju ili nisu u mogućnosti ishoditi dokaz o uporabljivosti objekta. Uporabna i građevinska dozvola su bili, zbog velikog broja bespravno izgrađenih objekata, „noćna mora“ dosadašnjih iiznajmljivača i onih koji to žele biti. Zakonom je propisano da građani, koji nemaju dokaz o uporabljivosti zgrade mogu ishoditi PRIVREMENO RJEŠENJE kojim će pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

 

Uvjet za izdavanje privremenog rješenja je da je podnositelj zahtjeva za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, prije 01. srpnja 2013. godine predao i zahtjev za legalizaciju objekta u kojem će se pružati usluge. Privremenim rješenjem, građanin će moći pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu najdulje do 31.12.2016. godine do kada mora podnijeti podnijeti dokaz o uporabljivosti građevine. Ovim načinom postupak ishođenja rješenja, te stavljanja u funkciju određenih smještajnih kapaciteta je znatno jednostavniji.

Naime, kako je jedan od uvjeta za izdavanje odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu uporabljivost građevine, podnositelj mora uz zahtjev priložiti i dokaz iz kojeg je vidljivo da objekt ispunjava uvjete sukladno Zakonu o prostornom uređenju, kojim je jasno propisano da nadležna tijela državne uprave ne smiju izdati rješenje u bespravno izgrađenim objektima. Put do legalizacije bespravnog izgrađenog objekta, traje mjesecima, pa čak i godinama.

Kako se ne bi dogodilo da se dugo čeka i na rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga donesene su izmjene na način da privatni iznajmljivači koji su podnijeli zahtjev za pokretanje postupka bespravno izgrađene manje zahtjevne zgrade (čija građevinska bruto površina ne prelazi 400 m2), pružanje usluga u domaćinstvu omogući privremenim rješenjem o odobrenju, ali ne duže od 31. prosinca 2016. godine, i bez dokaza uporabljivosti objekta, ukoliko je u vlasništvu zemljišta na kojem se nalazi objekt za koji je podnesen zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađene građevine, te ukoliko je u roku podnio zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađenog objekta u kojem će pružati usluge smještaja.